Zweten wordt veroorzaakt door het natuurlijke afkoel systeem van ons lichaam. Ons brein stuurt een signaal naar de onderliggende bloedvaten om zweet af te geven wanneer de interne temperatuur te hoog wordt OF wanneer je onder druk staat, stress, angst of opwinding ervaart.
Er bestaan twee soorten zweetklieren:
- Zweetklieren die je lichaamstemperatuur op peil houden (Eccrine)
- Deze zweetklieren zijn overal op je lichaam te vinden, ze laten wel zweet los maar geven geen geur af.
- Zweetklieren die reageren op emotie (Apocriene)
- Deze zweetklieren zijn aanwezig onder je oksels, in de schaamstreek en rond je tepels en laten meer vocht los dan Eccrineklieren. Dit zweet gaat wel stinken, doordat het vocht niet kan verdampen en bacteriën zich hierdoor snel kunnen voortplanten.
Zweetklieren zijn over het hele lichaam te vinden. Het stoppen van zweet op oncomfortabele plaatsen heeft geen invloed op het vermogen van je lichaam om zichzelf te koelen.
Bijvoorbeeld: De zweetklieren onder je oksels zijn maar 1-2% van het totale geheel. Je lichaam zal dus op andere plaatsten iets meer afkoelen. Twee grote voordelen:
- Je zult je niet ongemakkelijk voelen als je nat bent.
- Je produceert geen stank.
Normaal gesproken verdampt zweet op het oppervlakte van je huid. Op sommige plekken op je lichaam kan het zweet niet makkelijk verdampen. Bijvoorbeeld onder je oksels, in de schaamstreek of je voeten (wanneer je schoenen of slippers draagt). Wanneer deze plekken nat zijn kunnen bacteriën zich makkelijk verspreiden en veroorzaken deze een vieze geur.